Zupa serowo-brokułowa

Opis

Zupa serowo-brokułowa


Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 główki brokuła, pokrojonego na małe kawałki,
  • 3 szklanki mięsnego lub warzywnego bulionu,
  • 3/4 szklanki startego seru Cheddar,
  • 1/4 szklanki startego parmezanu,
  • 3/4 śmietany do zup,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i podsmażamy, aż zacznie się unosić jego aromat (około 2 minut).
  2. Dodajemy brokuły oraz wywar. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut
    aż brokuły będą miękkie.
  3. Odstawiamy zupę z ognia i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wstawiamy garnek z powrotem na palnik i dodajemy sery, śmietanę (uważamy aby się nie zważyła), doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Gotowe i smacznego!

Autor jadłospisu/ przepisu i zdjęć: Anna Flota https://mamo-podziel-sie-jadlospisem.pl/2021/04/21/anna-flota/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *