Zabielany barszcz czerwony

Składniki

  • Około 200 g ugotowanych buraków
  • 500 ml bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie dla dzieci poniżej 1.roku życia)
  • 1 łyżeczka soli (opcjonalnie dla dzieci poniżej 1.roku życia)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • około 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18%

Instrukcja

  1. Buraki pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce na gruby oczkach.
  2. Do gorącego bulionu wrzucić buraki.
  3. Dodać liść laurowy, cukier, sól, majeranek i wlać śmietanę.
  4. Gotować około 5 min.
  5. Można podawać z ziemniakami/ makaronem. Ja podałam z jagłami (kupiłam w Lidlu).

Opis

Autor przepisu/ zdjęć:

Agata Matusiak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.