Spaghetti z kalafiorem

Składniki

  • 600g różyczek kalafiora
  • 200g pieczarek
  • 800g pomidorów/pomidorów z puszki
  • 1 duża pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka bazylii suszonej/ lub świeżej
  • pieprz opcjonalnie
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • mozzarella
  • makaron spaghetti

Instrukcja

  1. Kalafior ugotować powinien być lekko twardy.
  2. Odcedzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Na patelni zeszklić cebulę z odrobiną wody, dodać czosnek i starte na tarce pieczarki oraz pietruszkę.
  4. Całość poddusić do miękkości warzyw( na patelni powinna zostać jeszcze sok z nich), dodać zblendowanie pomidory i wszystko dusić pod przykryciem, aż powstanie sos.
  5. Na sam koniec dodać ugotowany kalafior, płatki drożdżowe i wymieszać. Udekorować mozarella i bazylią.

Opis

Autor: Karolina Łojko
Od zawsze uwielbiam gotować, można powiedzieć, że od małego i gotowanie sprawia mi wielką radość. Jestem mamą dzisiaj 10 miesięcznego syna Igora. Od początku chciałam zacząć rozszerzanie diety metodą BLW. Uwielbiam eksperymenty i kolory w kuchni. A największą radość sprawia mi widok syna, jak wcina moje dania ze smakiem.
Mam 27 lat.


Przepis na wegetariańską wersję oryginalnego spaghetti bolognese. Zamiast mięsa używa się kalafiora. Kalafior jest dość sycący, więc idealnie się tutaj sprawdzi. W przepisie jest ser mozzarella. Można użyć sera bez laktozy, wegańskiej wersji lub pominąć. Danie zasmakuje dzieciom i rodzicom. Fajne urozmaicenie diety i tradycyjnych obiadów.

Autor komentarza Dietetyk Angelika Wojtyra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.