Spaghetti z kalafiorem
Składniki
- 600g różyczek kalafiora
- 200g pieczarek
- 800g pomidorów/pomidorów z puszki
- 1 duża pietruszka (korzeń)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka bazylii suszonej/ lub świeżej
- pieprz opcjonalnie
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- mozzarella
- makaron spaghetti
Instrukcja
- Kalafior ugotować powinien być lekko twardy.
- Odcedzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni zeszklić cebulę z odrobiną wody, dodać czosnek i starte na tarce pieczarki oraz pietruszkę.
- Całość poddusić do miękkości warzyw( na patelni powinna zostać jeszcze sok z nich), dodać zblendowanie pomidory i wszystko dusić pod przykryciem, aż powstanie sos.
- Na sam koniec dodać ugotowany kalafior, płatki drożdżowe i wymieszać. Udekorować mozarella i bazylią.
Opis
Przepis na wegetariańską wersję oryginalnego spaghetti bolognese. Zamiast mięsa używa się kalafiora. Kalafior jest dość sycący, więc idealnie się tutaj sprawdzi. W przepisie jest ser mozzarella. Można użyć sera bez laktozy, wegańskiej wersji lub pominąć. Danie zasmakuje dzieciom i rodzicom. Fajne urozmaicenie diety i tradycyjnych obiadów.
Autor komentarza Dietetyk Angelika Wojtyra