Plastry cukinii i jabłka w cieście z kaszki jaglano- owsianej Helpa

Opis

Plastry z cukinii i jabłka są szybkie w przygotowaniu. Można zjeść na ciepło i zimno. Dobrze sprawdzą się na wyjazdach czy spacerach. Zamiast jajka można użyć banana lub kisiel z siemienia lnianego jeśli występuje alergia na jajko.

Autor komentarza Dietetyk Angelika Wojtyra

Porcje: około 40 krążków

1 szklanka mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
2-3 łyżki kaszki jaglano-owsianej HELPA
2 łyżki masła/ oleju
2 cukinie
4 jabłka
Dekoracja:  bio łyżka smaku truskawka, burak, jeżyna HELPA

Mąkę, jajko, mleko, kaszkę, masło/ olej zblendować. Pokroić obrane jabłko i cukinię na plastry o grubości 0,5 cm. Obtoczyć cukinię i jabłko w masie i smażyć na suchej patelni. Plastry posypać łyżką smaku j.w.

 


 

Autor jadłospisu/ przepisu i zdjęć: Agata Matusiak (https://mamo-podziel-sie-jadlospisem.pl/category/profile-naszych-mam/agata-matusiak/

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.