Fishburger z dorsza
Składniki
- 350g filetu z dorsza
- 1/2 dużej cebuli
- Garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko
- 1-2 łyżki bułki tartej
- Przyprawy
Instrukcja
- Dorsza wrzucam z cebulką do malaksera, łączę ze wszystkimi składnikami.
- Formuję 3 kotlety płaskie, obtaczam w bułce tartej.
- Smażę na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem na średnim ogniu, z obu stron przez ok 5 min.
- Podaję w bułce (przekrojoną grilluje na patelni) z sosem czosnkowym dla synka (jogurt, rozgnieciony czosnek, zioła) a dla nas z tatarskim, ogórkami konserwowymi, pomidorem świeżym, białą cebula.
- Do burgera rodziców dodaję też sałatkę coleslaw.
Opis
Autor przepisu i zdjęć:
Ten przepis zadowoli dzieci jak i rodziców. Fishburger z dorsza to idealny pomysł na przemycenie ryby w diecie. Do takiego burgera dodatki możesz użyć jakich chcesz, jakie akurat masz w lodówce. Sosy warto robić na bazie jogurtu bądź jogurtu z majonezem. Bardzo fajna propozycja na danie główne.
Autor komentarza Dietetyk Angelika Wojtyra