Fishburger z dorsza

Składniki

  • 350g filetu z dorsza
  • 1/2 dużej cebuli
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • Przyprawy

Instrukcja

  1. Dorsza wrzucam z cebulką do malaksera, łączę ze wszystkimi składnikami.
  2. Formuję 3 kotlety płaskie, obtaczam w bułce tartej.
  3. Smażę na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem na średnim ogniu, z obu stron przez ok 5 min.
  4. Podaję w bułce (przekrojoną grilluje na patelni) z sosem czosnkowym dla synka (jogurt, rozgnieciony czosnek, zioła) a dla nas z tatarskim, ogórkami konserwowymi, pomidorem świeżym, białą cebula.
  5. Do burgera rodziców dodaję też sałatkę coleslaw.

Opis

Autor przepisu i zdjęć:

Dominika Puka

Ten przepis zadowoli dzieci jak i rodziców. Fishburger z dorsza to idealny pomysł na przemycenie ryby w diecie. Do takiego burgera dodatki możesz użyć jakich chcesz, jakie akurat masz w lodówce. Sosy warto robić na bazie jogurtu bądź jogurtu z majonezem. Bardzo fajna propozycja na danie główne.

Autor komentarza Dietetyk Angelika Wojtyra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.