Ciasto marchewkowe z dynią i bananem

Składniki

  • 1 duża starta marchewka
  • 150g puree z dyni
  • 1 duży rozgnieciony banan
  • 2 jajka
  • 50g orzechów włoskich lub innych, rozdrobnionych
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 duże łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cynamon
  • Wanilia

Instrukcja

  1. Wszystkie składniki łączę, piekę w temperaturze 180 stopni, góra dół przez ok 45-55min (do suchego patyczka)

Opis

Autor: Dominika Puka

Dominika Puka


Ciasto marchewkowe z dodatkiem dyni dobrze sprawdzi się w sezonie jesiennym. Kiedy to dynia jest właśnie warzywem sezonowym. Takie ciasto można podać dziecku na drugie śniadanie czy podwieczorek. Ciasto marchewkowe sprawdzi się również na wynos dla dziecka. Zamiast miodu można użyć erytrolu lub innego słodzidła.

Autor komentarza Dietetyk Angelika Wojtyra

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.